Sopars fets en cadena

Els voluntaris de la xarxa Barcelona Actua organitzen, cada dijous, un menjador social al barri del Raval amb l'objectiu d'atendre les persones que es troben en risc d'exclusió social

Reben menjar calent i roba

Els voluntaris de Barcelona Actua cuinen cada dijous per repartir menjar al Raval Foto: ALBERT SALAMÉ.
1
Només es necessita emprar una hora a la setmana per preparar set racions que ajudaran a que les persones en risc d'exclusió social vagin a dormir havent ingerit algun aliment. Amb aquest objectiu, cada dijous des de fa cinc mesos, els voluntaris de Barcelona Actua organitzen un menjador social al barri del Raval. “Les persones que atenem són les que habitualment van al menjador del carrer Robador. Com que els dijous està tancat, vam decidir posar en marxa la iniciativa Dijous tots a taula”, explica la fundadora i directora de BarcelonActua, Laia Serrano. Així doncs, prop de cent persones van a buscar els dijous el menú elaborat pels 300 voluntaris que estan implicats en aquesta activitat. Abans, es reunien a la plaça de la filmoteca, però ara, l'Associació de Veïns del Raval els ha cedit un local.
“Cada divendres obrim un fòrum on es van apuntant els que podran assistir el dijous següent. Normalment, cada setmana es mobilitzen 25 voluntaris”, comenta Serrano. Llavors, cadascun dels participants anota la tasca que vol fer. “Hi ha setmanes que uns s'ocupen de portar aigua i postres i els altres de preparar pasta, arròs o el caldo de brau”, afirma Serrano. “Preparo unes set racions. Normalment, amb menys d'una hora ho tinc fet”, explica una de les voluntàries, Yolanda Amat. La Marta Llovera també cuina pel menjador. “Intento pensar sempre les condicions del local, si es podrà menjar calent o ha de ser un plat fred”, assegura.
Durant l'hora i mitja que dura els Dijous tots a taula, els voluntaris també conversen amb aquestes persones i els ho donen roba. “Anem dos vegades la setmana a Càritas i ens proporcionen la roba que els demanem”, explica una de les dues voluntàries que s'encarrega d'aquesta tasca, Mercedes Sánchez. Ella, juntament amb la Cecília Soto, intenten portar allò que els ho han demanat. “Quan venen a buscar el sopar ens van dient la peça de roba que els falta i la seva talla. Nosaltres preparem bosses personalitzades a casa i els dijous els ho donem”, afirma Sánchez. “Gràcies als voluntaris tinc roba per vestir i menjar calent per sopar”, assegura una de les dones que assisteix al menjador social.
La xarxa social solidaria, Barcelona Actua, es va crear amb l'objectiu “d'unir a la gent que dóna amb la gent que necessita i sensibilitzar a la societat”, afirma Serrano. Actualment, l'entitat compta amb 7.000 voluntaris que preparen fins a tres activitats a la setmana. “Fem tallers per a emprenedors, sortides amb guies per conèixer els barris emblemàtics com la Barceloneta, els Cafès Olés per practicar el francès, tallers d'economia i finances domèstiques, etc.”, comenta Serrano. I és que s'intenten combinar activitats solidaries, com les del menjador social, amb activitats culturals i lúdiques. Totes elles, però, persegueixen el mateix: ajudar a la societat ens aquests moments de crisi econòmica i connectar a la gent.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to " "

Publicar un comentario